Tijdens deze avond gaan we eerst luisteren naar een aantal interessante sprekers (zie hieronder) die klimaatrechtvaardigheid elk vanuit een ander perspectief zullen belichten.  Daarna gaan we met elkaar en met de sprekers in gesprek en wisselen we in groepjes ideeën uit over de manier waarop klimaatrechtvaardigheid in de politieke praktijk gebracht kan worden. De uitkomsten van deze gesprekken worden meegenomen in een advies aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Banner online bijeenkomst klimaatrechtvaardigheid

Platform

De activiteit vindt online plaats. We beginnen om 19:00 en eindigen uiterlijk 21:30. Meld je aan via de website van DWARS, dan ontvang je binnenkort een e-mail met een link naar de activiteit!

Sprekers

De gastsprekers voor deze avond zijn:

Aoife Fleming (VN-Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling)

Vanuit haar rol als jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties spreekt Aoife Fleming jongeren door heel Nederland over de toekomst van het klimaat en vertegenwoordigt zij hun stem bij VN-conferenties. Aoife zal ons deze avond een inleiding geven over wat klimaatrechtvaardigheid precies inhoudt en hoe zij zich hiervoor inzet.

Chihiro Geuzebroek (Stichting Aralez)

Filmmaker en activist Chihiro Geuzebroek richt zich op het ontwarren van machtsrelaties  die hebben geleid tot natuurlijke ontheemding en socio-ecologische ontwrichting. Hierbij focust zij op het vraagstuk van herstelbeleid voor historisch onderdrukte gemeenschappen. Als mede-oprichter van Aralez, een dekoloniaal collectief, werkt Chihiro aan dekoloniale visie, capaciteitsopbouw, samenwerking en solidariteit. Tijdens deze avond zal Chihiro vertellen over klimaatrechtvaardigheid in historisch perspectief.

Raki Ap (Free West Papua Campaign)

Raki Ap is oud-militair, ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en klimaat- en anti-racisme activist. Vanuit het oogpunt van zijn thuisland West-Papoea vertelt Raki wat klimaatverandering voor inheemse volkeren betekent. Daarmee maakt daarmee veel los binnen de klimaatbeweging en gevestigde (groene) instituten. Tijdens deze avond zal Raki ook aan ons vertellen over klimaatrechtvaardigheid vanuit inheems perspectief.

Verdieping vooraf

Vind je het leuk om je vooraf alvast te verdiepen in het onderwerp? De sprekers raden je graag de volgende teksten aan:

Aanmelden

Meld je aan via de website van DWARS.