Poster voor webinar metalen.

Voor het maken van windmolens, zonnepanelen, batterijen en digitale apparatuur zijn schaarse metalen nodig. Denk aan lithium, kobalt, en zeldzame aardmetalen. De meeste van deze metalen importeert de Europese Unie uit het buitenland. Chili levert 78 procent van het lithium, China levert 98 procent van de zeldzame aardmetalen, de Democratische Republiek Congo levert 68 procent van het kobalt. Deze importafhankelijkheid schept risico's voor de leveringszekerheid. Daarom pleit de Europese Commissie voor meer metaalmijnbouw in de Europese Unie. Is dat een begaanbaar pad, gezien de gevolgen van mijnbouw voor natuur en leefomgeving en gezien de protesten die nieuwe mijnbouwplannen steevast oproepen? Dit webinar zoomt in op de plannen voor nieuwe lithiummijnen in Spanje.

Talen

De voertaal van het webinar is Spaans, met simultaanvertaling naar het Engels.

 

Sprekers

  • Alicia Valero, chemisch ingenieur en hoofd van de afdeling Industriële Ecologie van het Onderzoekscentrum voor Energiebronnen en Consumptie (CIRCE) in Zaragoza
  • Juantxo López de Uralde, Spaans parlementslid voor Unidas Podemos en voorzitter van de commissie Ecologische Transitie
  • Santiago Martín-Barajas, lid van Ecologistas en Acción en expert inzake water, mijnbouw en energie

Het webinar wordt voorgezeten door Cárol García Toledano, journalist, politicoloog en medewerker van de Spaanse afdeling van ActionAid.

Logo van GEF

Organisatie

Dit webinar wordt georganiseerd door de Green European Foundation met steun van Transición Verde, La Casa Encendida en Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, en met de financiële steun van het Europees Parlement aan de Green European Foundation.