Dit evenement is voorbij. Kijk de video.

Video speelt af via YouTube Afspelen op YouTube

In de coöperatieve samenleving nemen burgers samen verantwoordelijkheid, is de macht gespreid en wordt gemeenschapszin weer gewaardeerd. Het zijn stuk voor stuk zaken die haaks staan op het kapitalisme, met zijn nadruk op concurrentie, individualisme en de concentratie van macht bij de sterkste marktspelers. 

Op deze avond dompelen we ons daarom onder in het coöperatieve denken, waarbij we de verbinding zoeken tussen het denken over de ideale coöperatieve samenleving en de alledaagse praktijk, waarin actieve burgers proberen hun initiatieven van de grond te krijgen en overheden proberen om hier op een goede manier steun aan te geven.

Programma

Tijdens het eerste deel van de avond verkennen we het denken over de coöperatieve samenleving, met Sophie Bloemen, directeur van het Commons Network, een denktank die zich hard maakt voor een alternatieve democratische economie, en Roel Kuiper, rector van de theologische universiteit Kampen-Utrecht en voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie van de ChristenUnie. Wat houdt het coöperatieve denken precies in? In hoeverre verschillen de groepen binnen de coöperatieve beweging en hoe bouwen we die beweging uit tot een volwaardig alternatief voor het huidige kapitalisme? 

Tijdens het tweede deel van de avond duiken we de praktijk in. We gaan in gesprek over de lokale en regionale context van de coöperatieve samenleving: wat gaat er goed en wat gaat er niet goed bij het opstarten en faciliteren van coöperatieve initiatieven? Wat zijn de ervaringen met het starten van een coöperatie of het betrekken van burgers bij beleidsvorming? Wat zijn nieuwe wegen om dit te verbeteren? Hoe ziet de ideale toekomst voor de lokale en regionale omgeving eruit? We doen dit met Floor Ziegler van de Stadmakerscoöperatie, een organisatie die landelijk coöperaties van de grond helpt brengen en ook in Kampen actief is, en Martijn Sollie, een actief betrokken burger uit Kampen en tevens medeoprichter van Herenboeren Kampen.

Na elk panel zijn er ruime mogelijkheden voor deelname van het publiek. De avond is nadrukkelijk ook bedoeld als gelegenheid voor mensen die in de omgeving bezig zijn met de coöperatieve samenleving om elkaar te ontmoeten en zo netwerken en initiatieven te versterken. 

OVER DE POST-KAPITALISME KARAVAAN

Deze bijeenkomst is onderdeel van de Postkapitalisme-karavaan; een reeks evenementen waarmee we de komende tijd door het land trekken om in gesprek te gaan over het doorgeslagen kapitalisme en over manieren om hier samen verandering in te brengen. Houd onze agenda in de gaten voor nieuwe bijeenkomsten!

Wees erbij!

Datum en tijd: woensdag 30 oktober, 20.00 - 21.30 uur
Locatie: Stadsgehoorzaal in Kampen
Toegang: gratis