Deze avond organiseren we niet zonder reden in Eindhoven. Brainport Eindhoven staat bekend als de slimste regio ter wereld. De samenwerking in Brainport tussen overheid, onderwijs en bedrijven leidt tot nieuwe dynamiek en werkgelegenheid. Maar elk succes kent zijn keerzijdes, en die worden steeds duidelijker. Het piept en kraakt in de stad. Niet ondanks, maar vanwege het huidige economische klimaat, waarbij er een tekort is aan vrijwel alles: woningen, personeel, grondstoffen, energie en ruimte. De zorg en het onderwijs kunnen het nauwelijks bijbenen. Niet iedereen komt mee en in sommige wijken staat de sociale verbinding onder druk. Het wordt steeds duidelijker dat het grote bedrijfsleven niet ongebreideld kan groeien.

Programma

Tijdens het eerste deel van de avond beginnen we met de grote vragen. Wat is een bedrijf eigenlijk,  wat zouden bedrijven volgens ons moeten zijn en hoe kan het dat bedrijven op dit moment de grootste aanjagers zijn van ongelijkheid en de diepe ecologische crisis waarin we zitten? En vooral ook: wat is er nodig om bedrijven te creëren die onze maatschappelijke vooruitgang niet langer frustreren maar juist versnellen? Daarover praten we met schrijver met Rutger Claassen, hoogleraar politieke filosofie en ethiek aan de Universiteit Utrecht en Vera Vrijmoeth, onderzoeker bij vakbond FNV.

Tijdens het tweede deel van de avond duiken we de praktijk in. We gaan in gesprek over de lokale en regionale context van de waarde van bedrijven: hoe bewaak je het publiek belang in de samenwerking met het bedrijfsleven? Hoe geef je inwoners een stem in fundamentele keuzes over de toekomst van hun stad? We doen dit journalist en schrijver Sander Heijne en met Eva de Bruijn, fractievoorzitter van GroenLinks in Eindhoven en co-auteur van het manifest Groeikramp – hoe we voorkomen dat we een stedelijke plofkip worden? en een aantal nader bekend te maken sprekers.

Over de Postkapitalisme-karavaan

Deze bijeenkomst is onderdeel van de Postkapitalisme-karavaan; een reeks evenementen waarmee we de komende tijd door het land trekken om in gesprek te gaan over het doorgeslagen kapitalisme en over manieren om hier samen verandering in te brengen. Houd onze agenda in de gaten voor nieuwe bijeenkomsten!

Wees erbij!

Datum en tijd: woensdag 10 november, 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Natlab Eindhoven
Toegang: De kaarten kosten 0, 10 of 20 euro.

Mocht je wat meer te besteden hebben, dan waarderen we het enorm als je een solidariteitsticket koopt zodat iemand anders met weinig geld gratis kan komen!