Nederland heeft een rijke geschiedenis en unieke relatie met water. Het is een onmisbaar element in het Nederlandse landschap. Het is namelijk onderdeel van onze natuur en soms moeten wij ons tegen het water beschermen. Kortom Nederland is een waterland. Maar het Nederlandse water, ooit een bron van trots, is nu zwaar vervuild met PFAS, microplastics, medicijnresten en schadelijke pesticiden. Wat ooit een symbool van kracht en vooruitgang was, is nu een probleem dat de eigen impact op de natuur blootlegt.

Nederland was een van de initiatiefnemers van een Europees rapport uit 1995 dat de kritieke waterproblemen in Europa identificeerde. Hiermee legde Nederland de basis van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW stelt strenge doelen voor de waterkwaliteit en eist dat lidstaten onder andere maatregelen nemen om de lozing van schadelijke stoffen te beperken en duurzame landbouwpraktijken te stimuleren. Maar Nederland voldoet nog lang niet aan deze doelen. Stevenen we af op de nieuwe stikstofcrisis?

De afgelopen maanden organiseerde Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks een denktank over deze uitdagingen. Donderdagavond 15 mei presenteren de deelnemers aan de denktank hun rapport. Ben jij er ook bij?

Voor vragen kun je mailen naar jongwb@gmail.com.