Illustratie van presentatoren Groene Gasten Sanne van Keulen en Evert Nieuwenhuis.

🎧 #11 Laat vrouwen werken!

Nederlandse vrouwen verdienen in hun leven gemiddeld 300 duizend euro minder en werkende mannen hebben thuis twee keer zo vaak een eigen werkkamer. Waarom is in Nederland De Werkende Man nog altijd belangrijker dan de werkende vrouw? Groene Gast Liesbeth Staats schreef hier een vlammend boek over.

Illustratie bij podcast groene gasten aflevering 10: Klimaatrechtvaardigheid, van Accra tot Amersfoort

🎧 #10 Klimaat-rechtvaardigheid, van Accra tot Amersfoort

Wat is klimaatrechtvaardigheid, waarom is het belangrijk en hoe krijgen we het hoger op de politieke agenda? Hoe kijken ze in bijvoorbeeld Afrika tegen klimaatrechtvaardigheid aan? Daarover praten we met Donald Pols (Milieudefensie) en Ama van Dantzig (adviesbureau Dr. Monk).

Illustratie van de podcast Groene Gasten aflevering 9: Redden burgerberaden de energietransitie?

🎧 #9 Redden burgerberaden de energietransitie?

Hoe meer windmolens er komen, hoe luider het protest, zo lijkt het. Hebben burgers genoeg inspraak? Zijn burgerberaden de oplossing? Eva Rovers (Bureau Burgerberaad) en Reint Jan Renes (lector Psychologie voor een Duurzame Stad) leggen uit waarom burgerberaden ‘een cadeautje voor politici’ zijn.

Illustratie van presentatoren podcast Groene Gasten #8

🎧 #8 Groene en eerlijke handel

Als een van de grootste exporteurs ter wereld draagt Nederland bij aan armoede, ongelijkheid en vernietiging van ecosystemen wereldwijd. Nederland heeft veel te weinig aandacht voor de noodzaak van eerlijke, groene handel. Dat stelt Danielle Hirsch, directeur van Both Ends.

Illustratie bij podcast #7 Extreme rijkdom is immoreel

🎧 #7 Extreme rijkdom is immoreel

Extreme rijkdom is een moreel en maatschappelijk probleem, stelt hoogleraar Ingrid Robeyns in de zevende aflevering van onze podcast Groene Gasten. Extreme rijkdom draagt onevenredig bij aan de klimaatcrisis en aan het ontstaan van machtsverschillen. 

Illustratie van de presentatoren van Groene Gasten.

🎧 #6 Leve de leerkracht!

Goede leerkrachten zijn de sleutel tot goed onderwijs én het tegengaan van kansenongelijkheid. Aanpakken van het lerarentekort moet daarom prioriteit nummer één zijn van de nieuwe minister van onderwijs, betogen leerkracht Thijs Roovers en onderwijsdeskundige Tijana Prokic-Breuer.

Afbeelding van artwork podcast nummer 5

🎧 #5 Datamacht en tegenkracht

Kathalijne Buitenweg heeft afscheid genomen van de politiek. In deze podcast spraken Evert en Suzanne met haar over hoe ver die invloed van data reikt en wat de politiek zou moeten doen om die macht te beteugelen. 

Illustratie podcast Groene Gasten

🎧 #4 Nooit meer neoliberalisme?

Wat is het linkse alternatief voor neoliberalisme en pakt links de politieke ruimte die nu ontstaat? Hierover praten hoogleraar economie Irene van Staveren en politicoloog Merijn Oudenampsen in de nieuwe aflevering van onze podcast Groene Gasten.

Groene Gasten #3

🎧 #3 Ruimte zat voor wonen in de stad

Evert Nieuwenhuis en Suzanne van den Eynden in gesprek met architect Reimar von Meding over bouwen in bestaande wijken. Dat is niet alleen veel duurzamer, maar gaat ook nog eens een stuk sneller dan bouwen in het weiland.

Groene Gasten #2

🎧 #2 BBP weg ermee!

Het bruto binnenlands product is het machtigste cijfer ter wereld. Voor een maatschappij waarin welzijn, duurzaamheid en rechtvaardigheid centraal staan, zijn andere indicatoren nodig. Tijd voor een actieplan om het bbp vóór 2030 te vervangen. In gesprek met econoom Rutger Hoekstra.

Afbeelding Groene Gasten #1

🎧 #1 Hoe vergroenen we de zware industrie?

De eerste aflevering van Groene Gasten. Suzanne van den Eynden en Evert Nieuwenhuis in gesprek met denkers en doeners die de wereld eerlijker en duurzamer maken. Deze aflevering: Heleen de Coninck en Marjan Minnesma.