Kate Raworth
Foto: Roman Krznaric.

Volgens het donutmodel is collectief welzijn te realiseren binnen de draagkracht van de aarde. Hoe pakt dit model uit in de praktijk? Wat zijn successen en te leren lessen? En wat is nodig om de sociaal-ecologische transitie te versnellen?

Met de Gaialezing wil Wetenschappelijk Bureau GroenLinks een jaarlijkse traditie vestigen. De term Gaia verwijst naar de verwevenheid van mens, natuur en aarde. De ecologische crisis vraagt om een nieuwe verhouding tot de natuur en om een ander economisch systeem dat een fatsoenlijk en zinvol bestaan biedt aan eenieder binnen de grenzen van de draagkracht van de aarde.

 

Gaia-essaywedstrijd

In de aanloop naar de Gaialezing organiseert Wetenschappelijk Bureau GroenLinks opnieuw een essaywedstrijd. Thema: hoe ziet jouw ideale donut eruit? Stuur vóór 25 maart 2023 je essay in en maak kans op een geldprijs van 1000 euro, publicatie in tijdschrift de Helling plus een persoonlijk gesprek met Kate Raworth.

Teaser-banner-essaywedstrijd-Raworth

Terugblik: Gaialezing en -essaywedstrijd 2022

De eerste Gaialezing werd op 9 juni 2022 verzorgd door schrijver David Van Reybrouck. Hij zette uiteen hoe burgers kunnen bijdragen aan een ambitieus klimaatbeleid en een ander economisch systeem. Tevens werden de prijzen van de Gaia-essaywedstrijd uitgereikt. GroenLinks-aanvoerder Jesse Klaver sprak het slotwoord.

David Van Reybrouck
David Van Reybrouck. Foto: Noes Petiet

Van Reybrouck sprak over het temmen van het ongebreidelde kapitalisme. Hij pleitte voor burgerberaden en individuele emissierechten. De lezing werd gevolgd door een panelgesprek met Van Reybrouck, schrijfster-filosofe Joke Hermsen, Tweede Kamerlid Senna Maatoug en Eerste Kamerlid Ferd Crone. Het gesprek werd geleid door Kristof Calvo, Belgisch Kamerlid en fellow van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.

Bram van Ojik, oud-partijleider van GroenLinks, reikte namens de jury de prijzen van de Gaia-essaywedstrijd uit. De Jongerenprijs ging naar Stan van Schadewijk, de Grote Prijs naar het Vlaamse auteursduo Sara Van Rompaey en Seppe de Meulder.

De avond werd afgesloten met speeches van GroenLinks-aanvoerder Jesse Klaver en Noortje Thijssen, directeur van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.

Terugkijken

Kijk de Gaialezing van David Van Reybrouck, de prijsuitreiking van de Gaia-essaywedstrijd, de speech van Jesse Klaver en de rest van de avond hier terug.

De video speelt af via YouTube Afspelen op YouTube

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.