Tim 'S Jongers & Noortje Thijssen - Een machtige stroom

Tijdens het oprichtingscongres van de PvdA in 1946 sprak Willem Drees over groepen en partijen die samenkomen als kleinere en grotere riviertjes, die zich verenigen tot een machtige stroom’.

Als gevangene in kamp Buchewald gaf Drees al in 1941 een beeld van hoe Nederland eruit zou moeten zien na de oorlog. Tegen de achtergrond van met name de vooroorlogse jaren sprak Drees zich onomwonden uit voor meer democratie, veiligheid, vrijheid en bestaanszekerheid. En hij voegde daaraan toe dat dit tot stand moet worden gebracht ‘op een wijze, die waarborgt dat economische binding niet geestelijke vrijheid en menselijke rechten aantast’.

In hun Willem Dreeslezing 2023 stellen Tim ‘S Jongers en Noortje Thijssen de hernieuwde actualiteit van de gedachten van Willem Drees aan de orde. Grote groepen mochten in de afgelopen decennia niet meedoen, konden niet meedoen en willen ondertussen simpelweg niet meer meedoen. Heeft de overheid voldoende gedaan om bestaanszekerheid voor iedereen te garanderen en alle mensen te bewapenen tegen de klimaatlasten?

Noortje Thijssen en Tim ’S Jongers zijn de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de samenwerkende partijen GroenLinks en PvdA. Samen waren zij verantwoordelijk voor het eerste rood-groene verkiezingsprogramma: Samen voor een hoopvolle toekomst.

Jaar: 2023
Prijs: € 4,99
Uitgever: Van Gennep
ISBN: 978-46-1645-999-9