Poster Gaia Essaywedstrijd Kapitalisme Economie GroenLinks
Vormgeving: ariannefaber.com

De vraag die we stellen is groot. De economie raakt aan de kern van hoe wij als collectief met elkaar samenleven. Hoe we dingen verdelen, wat we van elkaar vragen en hoe we onze tijd indelen. De manier waarop wij onze economie op dit moment hebben ingericht, is dan ook niet los te zien van de vele crises waar we mee te maken hebben: de klimaatcrisis, de snel stijgende ongelijkheid, de biodiversiteitscrisis, het toenemende aantal burn-outs en ga zo maar door. Zij zijn allemaal terug te voeren tot de manier waarop wij onze gezamenlijke economie inrichten. 

Willen we bouwen aan een nieuwe economie, dan vraagt dat de inzet van ons allemaal. Het vraagt fantasie, verbeelding en inspirerende verhalen die schetsen hoe die nieuwe economie eruit kan zien. Die ons helpen om door het bestaande denken heen te breken en met een nieuwe blik naar onze economie te kijken. Maar het vraagt ook economische wetenschap en uitgewerkte concrete beleidsvoorstellen die nodig zijn om deze economie daadwerkelijk van de grond te trekken. Alle soorten bijdragen zijn daarom welkom in deze essaywedstrijd. Voor jongeren tot 18 jaar is er een aparte prijs te winnen. Creatieve en kunstzinnige inzendingen worden van harte aangemoedigd!

Hoe werkt het?

Met deze wedstrijd zoeken we inspirerende essays over de economie van de toekomst. Dit zijn de spelregels en belangrijke data:

 • Je essay is maximaal 2.000 woorden lang
 • Je essay mag niet eerder gepubliceerd zijn
 • Beoordelingscriteria zijn: sterkte van het argument, originaliteit, helder taalgebruik, politieke relevantie
 • De inleverdeadline is 5 mei 2022
 • De jury selecteert twee winnaars: één winnaar van de grote prijs en één winnaar van de kleine prijs (tot 18 jaar)
 • De winnaar wordt 9 juni 2022 bekendgemaakt

Mail jouw essay naar essaywedstrijd@groenlinks.nl met je gegevens: naam, telefoonnummer en geboortedatum.

Wie is de jury?

De jury bestaat uit:

 • Bram van Ojik (oud-partijleider GroenLinks)
 • Joke Hermsen (filosoof en schrijver)
 • Senna Maatoug (Tweede Kamerlid GroenLinks)
 • Mary Kachavos (Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks)
 • IJsbrand Wildeman (Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks)
 • Hans Rodenburg (Projectleider Wetenschappelijk Bureau GroenLinks)

Wat kan ik winnen?

De winnaar van de grote prijs ontvangt een geldprijs van 1000,- euro, publicatie in tijdschrift de Helling en een gratis jaarabonnement op de Helling. Daarnaast wordt de winnaar uitgenodigd voor een bezoek aan de Tweede Kamerfractie van GroenLinks en krijgt diegene de kans om een bewerkte versie van het essay voor te dragen op de jaarlijkse lezing van het Wetenschappelijk Bureau.

De winnaar van de kleine prijs voor jongeren tot 18 jaar ontvangt een geldprijs van 250,- euro, publicatie in de Helling en een gratis jaarabonnement op de Helling. Daarnaast word de winnaar uitgenodigd voor een bezoek aan de Tweede Kamerfractie.

 

Deze wedstrijd is ook gedeeld op: Schrijverspunt.nl en Schrijvenonline.org