10.30 
Zaal open en koffie 

11.00  
Cover en inhoudsopgave door dagvoorzitter  Farid Tabarki
Redactioneel door Erica Meijers, hoofdredacteur de Helling
Beeldbijdrage: jongeren over eigen verantwoordelijkheid, door Bernice Siewe

11.15   
Hoofdartikel door Paul Verhaeghe, hoogleraar psychoanalyse aan de universiteit Gent
Beeldbijdrage: Raph de Haas, Rotterdams kunstenaar

12.00 
Co-referaten door: Henk Oosterling, hoofddocent filosofie aan de Erasmus, 
Universiteit Rotterdam en directeur Rotterdam Vakmanstad; Bart van der Lee, Singer Songwriter, die zijn laatste CD probeert te financieren via crowdfunding en Naeeda Aurangzeb, journalist en presentator tv programma de Halve Maan

12.30  
Lunch verzorgd door de Wijkeuken

13.15  
Column door Menno Hurenkamp, columnist van de Helling en hoofdredacteur van 
Socialisme&Democratie 

13.20  
Eigen verantwoordelijkheid in de praktijk
Drie korte debatten over prangende kwesties op de arbeidsmarkt, in de zorg en wat betreft het thema duurzaamheid en energie, afgewisseld met muzikale bijdragen van mondharpist Danibal.

1. Arbeidsmarkt: hoe geef je de spanning vorm tussen vrijheid en zekerheid en in hoeverre is dit de eigen verantwoordelijkheid van werknemers, werkgevers of juist de overheid? Met Joop Schippers, nieuwe werkgroep economie GroenLinks en hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht en Linde Gonggrijp, directeur FNV zelfstandigen. Onder leiding van Rens van Tilburg, econoom en redactielid de Helling.

2. Zorg: op welke manier kan het principe van de eigen verantwoordelijkheid in de zorg worden vormgegeven, zonder dat daarbij automatisch wordt uitgegaan van de sterke, autonome burger? Met Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en Alies Struijs, centrum voor ethiek en gezondheid. Onder leiding van Herman Meijer, redacteur de Helling en o.a. oud-wethouder GroenLinks.

3. Duurzaamheid & energie: welke balans tussen eigen verantwoordelijkheid van burgers en overheidsbeleid is er nodig om initiatieven op het gebied van duurzaamheid en vergroening tot een succes  te maken? Met Paul Hendriksen, Transition Towns Nederland en Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, onder leiding van Jair Schalkwijk, redacteur de Helling en medewerker van de Doetank. 

15.15 
Politiek slotdebat onder leiding van Farid Tabarki. Met Bram van Ojik, fractievoorzitter GroenLinks Tweede Kamer, Marleen Barth, fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer en Jos van der Lans, cultuurpsycholoog en publicist. 

16.00 
Borrel