cover Postgroei en geopolitiek 3D

Het is onwaarschijnlijk dat we de klimaatcrisis en andere ecologische bedreigingen kunnen afwenden zolang onze economie blijft groeien. Maar wat zou het einde van de economische groei betekenen voor de geopolitiek? Zou een Europese Unie die als eerste voor postgroei kiest nog een wereldspeler kunnen zijn? Zou zij in staat zijn zichzelf, haar bondgenoten, de democratie, de mensenrechten en de internationale rechtsorde te verdedigen tegen agressieve autocraten? De macht van landen en allianties wordt immers in sterke mate bepaald door hun welvaart en hun militaire vermogens. Dat zien we in Oekraïne: alleen als het land voldoende westers geld en wapens ontvangt, kan het zich verdedigen tegen de Russische agressor.

De transitie naar een postgroei-samenleving moet een democratische transitie zijn. Maar dat is verre van vanzelfsprekend in een tijd waarin autoritaire regimes hun democratische buren binnenvallen of bedreigen.

Dit rapport behandelt een aantal ongemakkelijke vragen die weinigen tot nu toe hebben durven stellen. Het bevat:

  • een essay van Richard Wouters
  • interviews met Gaya Herrington, Sven Biscop, Peter Newell, Gabriela Cabaña Alvear, Trineke Palm & Hans Stegeman
  • politieke aanbevelingen

Het rapport is geschreven voor de Green European Foundation, in samenwerking met zes andere groene Europese denktanks. Het is beschikbaar in verschillende talen.

Jaar: 2024
Aantal pagina's: 68
ISBN: 9789490515133 (NL) / 9789490515126 (EN)