Ook in de klas van mijn dochter bleken deze zo onschuldig klinkende benamingen gaandeweg het schooljaar voor een hoop onvrede te zorgen. Ouders vragen zich af waarom hun ‘maan-kind’ (gemiddeld leesniveau) steeds maar geen zon wordt, of wanneer hun ster eindelijk verandert in een maan.

Kinderen kijken op naar hun klasgenoten in het ‘hogere’ leesniveau, zijn uitzinnig wanneer zij ‘bevorderd’ worden naar het volgende onderdeel van het zonnestelsel en diep teleurgesteld wanneer bevordering uitblijft.

In de vorige aflevering van onze podcast Groene Gasten noemden basisschoolleerkracht Thijs Roovers en onderwijsdeskundige Tijana Prokic-Breuer het indelen van kinderen op zesjarige leeftijd ‘een belachelijk systeem’ dat onmiddellijk afgeschaft moet worden.

De gewoonte van het Nederlandse onderwijs om kinderen al jong in te delen in niveaus, van het lezen in groep 3 tot het middelbare schooladvies in groep 8, staat volgens hen namelijk mede aan de basis van de hardnekkige kansenongelijkheid in het onderwijs. Hoe eerder kinderen in hokjes worden ingedeeld, hoe minder tijd laatbloeiers (bijvoorbeeld kinderen uit kwetsbare gezinnen) krijgen om zich te ontwikkelen.

“ Hoe eerder je kinderen in hokjes indeelt, hoe minder tijd laatbloeiers krijgen om zich te ontwikkelen ”

Over onderwijs ging het ook in het gesprek tussen vier wethouders die zich dagelijks inzetten voor een ‘ongedeelde stad’ (p. 24). Durf ongelijk te investeren, was een van de gezamenlijke conclusies van de GroenLinks- en PvdA-wethouders (één van hen: “Als je naar dit gesprek zou luisteren, zou je niet kunnen vertellen wie van welke partij is”). Amsterdam vertaalt dit bijvoorbeeld in een hogere bonus voor leerkrachten op scholen met veel leerachterstanden.

Stop met indelen en investeer in de leerkracht – veel ingewikkelder is het niet, aldus Thijs Roovers. “Kinderen kunnen heel veel, willen dit ook allemaal – maar het vraagt gewoon om een goede leerkracht voor de groep.”

Kortom: zorg ervoor dat er voor elke klas een ster staat te schitteren, en in ons onderwijs zal de zon weer gaan schijnen.
 

PS In het interview met Noortje Thijssen maakt u kennis met de nieuwe directeur van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. In een gesprek met de Helling vertelt ze over de verkiezingen, haar idealen en haar visie op groene en linkse politiek.