Het probleem
Monique Schuttenbeld: “Bij nieuwbouwprojecten in Zwolle werken we bij zowel huur- als koopwoningen met drie prijssegmenten: 30 procent goedkoop, 40 procent ‘middelduur’ en 30 procent duur. Die verdeling wilden we ook hanteren bij de bouw van 1.200 huizen in Breezicht en 1.300 woningen in De Tippe, twee wijken in stadsdeel Stadshagen. Helaas werden we geconfronteerd met een enorme stijging van de bouwkosten.
“De stikstofproblematiek veroorzaakte vertraging en een deel van de prijsstijgingen, maar het waren vooral de personeels- en energiekosten en de kosten van bouwmaterialen die de huizenprijzen opdreven. Alle te bouwen woningen in Breezicht en De Tippe werden fors duurder. De ontwikkelaars konden het beoogde aandeel ‘goedkoop’ en ‘middelduur’ niet meer leveren. Zelfs de goedkopere huizen bleken voor met name de starters niet meer betaalbaar.
“Het was snel duidelijk dat we in Breezicht de geplande woningcategorieën niet konden realiseren. Het hele plan had op de schop gemoeten en dat zou een enorme vertraging hebben opgeleverd. We hebben de oplossing gezocht in De Tippe. Daar hebben we gekozen voor beneden- en bovenwoningen, en voor rug-aan-rugwoningen waarbij de achtergevel wordt gedeeld met een andere woning. Zo konden we zonder kwaliteitsverlies meer huizen kwijt op een perceel.”