De verantwoorde keuken verhipt
Een restaurant is tegenwoordig een eetatelier, een vegetarisch restaurant heet een groentenrestaurant – uh -atelier – en lekker eten is een eetinspiratie. De verantwoorde keuken verhipt. Steeds meer mensen willen gezond eten op hun bord, zijn flexitariër, eten nauwelijks nog tonijn en gaan 'in het seizoen' voor bio-aardbeien van de boer om de hoek.
Is dat nodig? Op de lange termijn zeker: over vijftig jaar komen er naar schatting ruim twee miljard te voeden monden bij. Maar ook op de korte termijn zijn we allemaal gebaat met een verantwoorde keuken. Stel dat we in Nederland één dag in de week geen vlees eten, dan daalt de CO2-uitstoot per jaar vergelijkbaar met 285 duizend personenauto's. De strijd tegen overgewicht en obesitas kan per jaar ongeveer 1.2 miljard euro aan zorgkosten besparen. Door de groeiende arbeidsproductiviteit en afnemende arbeidsongeschiktheid kan dat werkgevers zelfs rond de twee miljard euro opleveren. Geen slecht vooruitzicht in tijden van crisis.
De culinaire werkplaats
De culinaire werkplaats in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt heeft het begrepen. Daar wordt eten tot kunst verheven. Nu staat de kleur rood centraal. Het zogeheten 'ontwerpersduo' weet in het oog springende creaties te fabriceren van rode aardappel, bietjes en cerise tomaat. Zonder het te benoemen is dit een vegetarisch – of zelfs veganistisch? – restaurant. Alle producten zijn biologisch, eerlijk verhandeld of komen van dichtbij. De porties zijn niet te groot. De culinaire werkplaats doet niet mee met de restaurants die jaarlijks 51.000 ton voedsel verspillen.
Een voorspelbaar minpunt van De culinaire werkplaats is de eenzijdige klandizie. Aan de houten tafels zitten vooral munttheemoeders en bakfietsvaders. Het is een bekend probleem dat de duurzaamheidstrend met name is toegeslagen bij hoogopgeleide Nederlanders. Mensen uit de lagere sociale klassen eten doorgaans ongezonder: meer vet, suiker en zout, minder granen, groenten en fruit. Dat heeft niet alleen met kennis over gezonde voeding te maken, maar ook met de portemonnee. Bij de McDonald's kun je al voor een paar euro buiten de deur eten.
De culinaire werkplaats laat zien dat het geen fortuin hoeft te kosten om goed uiteten te gaan. Daar bepaal je achteraf zelf hoeveel geld je het eten waard vond. Alle niet-munttheemoeders en niet-bakfietsvaders opgelet: ga eens bij De culinaire werkplaats eten.
De culinaire werkplaats: Fannius Scholtenstraat 10, Amsterdam