Al in haar eerste verkiezingsprogramma uit 1989 pleitte GroenLinks voor een 'duurzame kringloopeconomie'. In 2002 kreeg GroenLinks in de Tweede Kamer de roemruchte 'motie-Vendrik' aangenomen, die de regering verzocht het gebruik van opensourcesoftware te bevorderen. Wat hebben die twee pleidooien met elkaar te maken? Alles, zou de Belgische cyberfilosoof Michel Bauwens zeggen. Zij zetten de kapitalistische logica op z'n kop:
"Ons economisch model steunt op het absurde idee van materiële overvloed en immateriële schaarste. We doen alsof de planeet oneindig is en plegen dermate roofbouw dat het overleven van de menselijke soort in gevaar komt. Anderzijds bouwen we met auteursrechten en patenten artificiële muren rond menselijke kennis om delen en samenwerken zo moeilijk mogen te maken."
Natuurlijke hulpbronnen zijn schaars, kennis moet vrij zijn, stelt Bauwens hier tegenover. Dat zou GroenLinksers moeten aanspreken, gezien het track record van de partij op het gebied van duurzame ontwikkeling en digitale vrijheid.
Het boek De wereld redden – Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving, geschreven door Jean Lievens op basis van een serie Skype-interviews met de globetrottende Bauwens, is een vurig pleidooi voor een nieuwe productiewijze: peer-to-peer, oftewel P2P. De term is ontleend aan de wereld van computers en internet. In P2P-netwerken zijn alle computers gelijk. Zij stellen gebruikers niet alleen in staat om muziek en films rechtstreeks uit te wisselen, maar ook samen dingen te maken, wereldwijd. Denk aan de computerbesturingssoftware Linux, het paradepaardje van de opensourcebeweging. Talloze makers dragen bij aan de verbetering van de vrij beschikbare software. Dat doen zij vrijwillig, uit passie, omwille van een gemeenschappelijk doel; niet (of niet in de eerste plaats) om er geld mee te verdienen. Zij volgen dus niet de logica van de kapitalistische markt, maar die van de commons, het gemeengoed.
Deeleconomie
De vele initiatieven die we onder de deeleconomie scharen, van AirBnB tot stadslandbouw, zijn feitelijk ook P2P-netwerken. De meeste zouden zonder internet niet zijn ontstaan. Met zijn P2P-schema (zie afbeelding) maakt Bauwens een verhelderend onderscheid tussen commerciële en niet-commerciële, gecentraliseerde en gedecentraliseerde initiatieven.