Het probleem
Melanie van der Horst: “Het wordt steeds drukker op de Amsterdamse fietspaden en de snelheidsverschillen tussen fietsen zijn toegenomen met de komst van e-bikes en fatbikes. Veel elektrische fietsen worden opgevoerd. De ruimte in de stad groeit niet mee. We kunnen onze fietspaden niet breder toveren. Er nemen nog steeds ook veel auto’s deel aan het verkeer en we hebben ruimte nodig voor het openbaar vervoer en voetgangers.
Zo’n 36 procent van alle verplaatsingen gebeurt per fiets. Daar zijn we op zich heel blij mee. Andere steden zijn jaloers op ons, maar wij zien dat deze ontwikkeling niet alleen maar fantastisch is. In de hele stad is voor de automobilist een snelheid van 30 kilometer ingevoerd. We moeten daar nog meer op handhaven, maar we zien nu al resultaten. Toch rijden veel e-bikes nog harder dan de auto’s.
In 2023 was al 20 tot 30 procent van de fietsers in Amsterdam e-biker. Van hen rijdt 41 procent harder dan de toegestane 25 kilometer. Er gebeuren daardoor heel veel ongelukken met fietsen, mede door de snelheidsverschillen. De helft van de verkeersslachtoffers in deze stad is fietser. Steeds meer fietsers die een ongeluk krijgen zijn e-bikers en fatbikers. We moeten er echt voor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren, zeker met fatbikes waarop vaak veel te jonge kinderen rijden. Zij krijgen de heftigste ongelukken, met blijvend hersenletsel of letsel aan het gezicht als gevolg.
Sommige kinderen zullen de rest van hun leven moeite hebben met eten en praten. Traumachirurgen hebben nog nooit zoveel heftige letsels gezien bij jonge kinderen. Ik ben samen met hen en met meer dan vijftig gemeenten naar Den Haag geweest om te pleiten voor maatregelen. Ik ben hierover met de minister in gesprek. Helaas heeft verkeersveiligheid landelijk weinig urgentie. Het onderwerp wordt niet genoemd in het regeerakkoord en de minister bagatelliseert het probleem.”