Podcast Groene gasten #24 over Oekraïne

? Podcast Groene Gasten #24

In deze extra lange aflevering gaan Noortje en Hans in gesprek met Julia Soldatiuk, research fellow EU and Global Affairs bij Clingendael Instituut, en Cinta Depondt, programmaleider Oost-Europa en Eurazië bij vredesorganisatie PAX. Het gesprek gaat niet over de aantallen en typen tanks die Oekraïne nodig heeft om zijn grondgebied terug te veroveren op Poetins aanvalstroepen, maar over een andere machtsfactor in de oorlog: de kracht van de Oekraïense samenleving.

"Burgers bereiden maaltijden voor de soldaten aan het front, weven camouflagenetten en zamelen geld in voor warme sokken en drones", ziet Depondt. "Ze documenteren mensenrechtenschendingen, verwoestingen en milieuschade. Het is echt een collectieve inspanning."

Het eigen initiatief van de Oekraïners is gegroeid sinds de Maidanrevolutie van 2014. "Steeds meer mensen zijn gaan beseffen: als ik in een normaal land wil leven, dan moet ik zelf iets gaan doen. Dat heeft heel veel verschil gemaakt. Zoals Oekraïense burgers zich engageren met de lokale politiek, daar zouden we in Nederland iets van kunnen leren. Het is nodig om je ertegenaan te bemoeien als je wilt dat het beter gaat.”

In de afgelopen jaren hebben lokale besturen in Oekraïne meer bevoegdheden en meer middelen gekregen. Daar waar de decentralisatie het best geslaagd is, constateert Julia Soldatiuk, is de veerkracht van de samenleving het grootst, of het nu gaat om de aanpak van de coronacrisis, de opvang van vluchtelingen of het doorstaan van het oorlogsgeweld. Nederland kan Oekraïne nog altijd helpen door ervaring en kennis uit te wisselen over goed lokaal bestuur.

Ook nu het oorlog is blijven de Oekraïners kritisch op hun politici. Zelfs president Zelenski is niet boven kritiek verheven. Dankzij geëngageerde burgers én druk van de Europese Unie wordt corruptie nu actief bestreden, onder meer door een onafhankelijk corruptie-agentschap. Soldatiuk: "De civil society is hier erg scherp op."

Klik hier voor het werk van PAX in Oekraïne: paxvoorvrede.nl

Wil je vriend van ons worden en meer podcasts mogelijk maken?
Volg dan deze link: wbgl.nl/word-vriend

Credits

Presentatie: Noortje Thijssen & Hans Rodenburg

Productie: Karlijn Verbraeken

Muziek: Prickly Pear van Portico Quartet

Artwork: Gitta de Zwart

Reactie toevoegen