Verslag van workshop tijdens conferentie Circulair Bouwen
Het kan bijna niet toevallig zijn dat grote steden voorop lopen met circulair bouwen, aangezien GroenLinks er tegenwoordig vaak de grootste partij is, stelt de voorzitter van de workshop, Tweede Kamerlid Paul Smeulders. Zelf was hij, als wethouder in Helmond, mede-initiatiefnemer van de slimme en circulaire wijk Brainport Smart District. De workshop wordt ingeleid door medewerkers van twee grote gemeenten, Amsterdam en Utrecht.
Jeroen van der Waal, adviseur circulair bouwen en circulair inkopen van de gemeente Amsterdam, vertelt dat er steeds meer slagen worden gemaakt met circulair bouwen. Dat zie je terug in de landelijke Transitieagenda Circulaire Bouweconomie, waarvan Van der Waal een van de auteurs is. Een gemeente kan veel invloed hebben op hoe er gebouwd wordt. Zo kan de gemeente, wanneer zij eigenaar is van de bouwgrond, bij de gronduitgifte circulaire eisen stellen aan bouwers. In de Roadmap Circulaire Gronduitgifte van Amsterdam zijn deze eisen verdeeld over vijf thema’s: materialen, adaptiviteit & veerkracht, water, energie, ecosystemen & biodiversiteit. Door de thema’s te vertalen in kwantitatieve criteria kun je ze sturend laten zijn in tenders. De gemeente wijst de bouwkavels dan toe aan de bouwers die het beste voldoen aan de gekozen criteria.
Van der Waal spoort gemeenteraadsleden aan het instrumentarium van de raad (moties, amendementen, vragen, initiatiefvoorstellen) te gebruiken om het college van burgemeester en wethouders aan te zetten tot het aanjagen van een circulaire bouweconomie. De raad kan B en W vragen om eenmaal per jaar te rapporteren over de aanjaagacties. De circulaire ambities kunnen zowel het eigen gemeentelijke vastgoed en de openbare ruimte betreffen – denk aan het hergebruik van straatstenen – als het stimuleren van particulieren, door het vastleggen van ambities aan het begin van de ontwikkeling van een nieuw gebied en door circulaire gronduitgifte.
Daarnaast is het volgens Van der Waal van belang om de kennis van het ambtelijk apparaat te vergroten, onder meer door aansluiting bij netwerken zoals Cirkelstad en de Betonketen, en om samen te werken in de regio. Ook initiatieven van onderop kunnen circulair bouwen versnellen. Het nieuwe coalitieakkoord in Amsterdam spreekt de ambitie uit om initiatieven van burgers te ondersteunen. Van der Waal sluit zijn inleiding af met de boodschap dat het beter is eerst te gaan doen, en gaandeweg pas doelstellingen te formuleren, dan andersom.