Omslagbeeld van Besturen met idealen-podcast aflevering 3 met Esmah Lahlah.

? Podcast Besturen met Idealen #3

“Een samenleving waarin je gezien wordt, ertoe doet en jezelf mag zijn”. Dat is het ideaal van Esmah Lahlah, wethouder van arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid in Tilburg. Haar tomeloze inzet voor een overheid die naast kwetsbare mensen gaat staan, ze vertrouwen schenkt en hun talenten herkent wordt tot ver buiten de gemeentegrenzen opgemerkt: onlangs is ze verkozen tot beste lokale bestuurder van Nederland. Corinne Ellemeet voert een levendig en aangrijpend gesprek met Esmah, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de Tilburgse lijst van GroenLinks aanvoert.

Esmah groeide op in een wijk in Helmond met veel armoede en werkloosheid. Al vroeg besefte zij dat niet iedereen het breed heeft. “Op de dag na Sinterklaas nam ieder kind een cadeautje mee naar school. Behalve één klasgenootje. Ik zal nooit vergeten wat hij zei: ‘Ik denk dat ik stout ben geweest. Ik heb geen cadeautje gekregen.’”

De stress en schaamte die armoede veroorzaakt voelde Esmah zelf toen zij, als wethouder, besloot om een maand lang in de bijstand te leven. Deze ervaring sterkte haar in de opvatting dat de Participatiewet op de schop moet. “Het idee dat je het mensen die het al moeilijk hebben nog moeilijker moet maken zodat ze uit de bijstand komen – dan heb je echt een verkeerd mensbeeld.”

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is Esmah lijsttrekker van GroenLinks in Tilburg. Een van haar speerpunten is het scheppen van basisbanen voor mensen die de stap naar de reguliere arbeidsmarkt niet of nog niet kunnen zetten. “Iedereen heeft talenten. De kunst is deze te waarderen en een plek te geven, op een manier die financieel lonend is en onafhankelijk maakt.”

Beluister deze aflevering van Besturen met idealen via je favoriete podcast-app of via onderstaande link (en vergeet niet je te abonneren!). 

Reactie toevoegen