Marjolein Visser en Michiel Korthals gaan hier verder op in. Wat is agro-ecologie precies en wat zijn de ethische dilemma’s? Voedselproductie gaat over meer dan alleen ons voedsel, betoogt Paulien Gankema. “Een belangrijke sleutel voor duurzaamheid is het voer dat wij niet eten en daardoor vaak onzichtbaar is: veevoer. En dat terwijl het een belangrijk deel bepaalt van de sociale en milieu-impact van ons voedsel.”

Voedsel wordt meestal benaderd vanuit de perspectief van de consument. Wat mag of moet je al dan niet eten? Daarmee worden morele dilemma’s rond voedsel bij consumenten gelegd, terwijl ze net zo goed bij producenten en distributeurs thuishoren. Een handjevol supermarkten bepaalt wat we in Nederland eten en dus ook voor een flink deel hoe de voedselvoorziening eruit ziet. “Hoe komen we weg van de supermarkt, wie is er aan zet om dat te veranderen?”, vraagt Michiel Bussink zich af.

Verder in dit nummer: landbouw met de natuur, transitie naar een duurzame landbouw, leren koken op school voor herwaardering van voedsel en meer.