Met 118 zetels is de Groene fractie in het Duitse parlement de grootste verzameling groene volksvertegenwoordigers ooit. Waarom doen Die Grünen het zo goed? Uit het stuk van Roderick Kefferpütz rijst vooral de vraag op: waarom deden Die Grünen het niet zo goed? Een directe vergelijking van Nederland en Duitsland kan inzicht bieden.
Vruchtbare bodem
Om de uitslag van Groene partijen te begrijpen is het zinvol om een onderscheid te maken tussen drie factoren: de vraagzijde van de politiek (de kiezers), de aanbodszijde van de politiek (de partijen) en conjuncturele factoren.
Groenen doen het goed doen in zogeheten post-materiële samenlevingen, waar een substantieel deel van de burgers zich geen zorgen maken over het betalen van de rekeningen. Ze kunnen zich richten op andere vragen zoals milieubescherming. Naarmate groene thema’s hoger op de agenda komen, doen Groenen het ook beter bij de verkiezingen. Die Grünen hebben met name in voormalig West-Duitsland een zeer vruchtbare bodem. Groene thema’s, als klimaat, leefden bij deze verkiezingen enorm, mede door de overstromingen en de protesten van de klimaatbeweging.