Na een kort welkomstwoord door Noortje Thijssen, directeur van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, en moderator Winne van Woerden, programmacoördinator Degrowth en Care Economy bij het Commons Network, opende Jason Hickel de avond met zijn keynote speech.

In zijn lezing toonde Hickel aan hoe we onze economie fundamenteel moeten hervormen om binnen de grenzen van de planeet te blijven. Hij besteedde hierbij veel aandacht aan het geloof in groene groei, de gedachte dat economische groei en een ecologisch gezien veilige toekomst te combineren zijn. Mede door het almaar groeiende grondstoffenverbruik onder het huidige kapitalisme moet dit geloof volgens hem worden beschouwd als een mythe. Er staat simpelweg teveel op het spel om te gokken op de theorie dat groei en een leefbare toekomst te combineren zijn. En omdat kapitalisme en groei onlosmakelijk verbonden zijn, kunnen we dus niet anders dan het kapitalisme vervangen door een ander economisch model.

Een andere thema waar Hickel veel aandacht aan besteedde was de ecologische schuld die het Westen in de afgelopen decennia heeft opgebouwd bij het mondiale Zuiden. Hij legde pijnlijk bloot hoe de rijkdom van het Westen nog altijd gebouwd is op de uitbuiting van relatief armere landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Een transitie naar een andere economie kan dan ook niet zonder genoegdoening en herstelbetalingen voor deze landen. 

Hoe zou een postkapitalistische samenleving eruit kunnen zien? Volgens Hickel zijn er verschillende routes mogelijk. De kern is dat we de ingebouwde productiedrang van het kapitalisme ontmantelen. Dat betekent dat de economie gedemocratiseerd moet worden en er veel selectiever moet worden bepaald welke productie nodig is om een goed leven te leiden. Omdat dit gevolgen heeft voor de totale economische activiteit in een land, is het hierbij cruciaal dat de toegang tot essentiële basisvoorzieningen, zoals huisvesting, zorg, vervoer en onderwijs, en tot goed betaald werk wordt gegarandeerd door de overheid. De bekostiging hiervan zou onder andere kunnen worden vormgegeven door grootschalige herverdeling, onder andere via een welvaartslimiet.

Na de lezing van Hickel volgde een uitgebreid gesprek met het publiek. Hierna ging Hickel in gesprek met een panel, bestaande uit Shivant Jhagroe, universitair docent aan de Universiteit Leiden, Ingrid Robeyns, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, en Hans Rodenburg, onderzoeksleider bij Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Zij legden hem vragen voor over de uitwerking van zijn verhaal over internationale rechtvaardigheid, de haalbaarheid van zijn theorie van verandering en de praktische uitwerking van zijn voorstel voor een werkgarantie. 

De avond werd afgesloten met een gesprek tussen Hickel en twee politici van GroenLinks: Tweede Kamerlid Suzanne Kröger en Rutger Groot Wassink, wethouder in Amsterdam. Zij spraken vooral met Hickel over de politieke toepassing van zijn ideeën. 

Videoregistratie

De video speelt af via YouTube Afspelen op YouTube

Fotoverslag

Fotograaf: Daisy de Pater.

Noortje Thijssen opent avond met Jason Hickel in TivoliVredenburg
Noortje Thijssen
Winne van Woerden presenteert avond met Jason Hickel in TivoliVredenburg
Winne van Woerden
Winne van Woerden bij avond met Jason Hickel in TivoliVredenburg
Jason Hickel in TivoliVredenburg
Jason Hickel
Jason Hickel in TivoliVredenburg
Jason Hickel in TivoliVredenburg
Jason Hickel in TivoliVredenburg
Jason Hickel in TivoliVredenburg
publiek tijdens avond met Jason Hickel
Jason Hickel met panel
Winne van Woerden, Hans Rodenburg, Shivant Jhagroe, Ingrid Robeyns en Jason Hickel
Ingrid Robeyns en Jason Hickel
Jason Hickel met panel
Ingrid Robeyns en Jason Hickel
panel tijdens avond met Jason Hickel
Winne van Woerden, Hans Rodenburg en Shivant Jhagroe
spandoek in publiek tijdens avond met Jason Hickel
Winne van Woerden, Rutger Groot Wassink, Suzanne Kröger en Jason Hickel in TivoliVredenburg
Winne van Woerden, Rutger Groot Wassink, Suzanne Kröger en Jason Hickel
Suzanne Kröger en Jason Hickel in TivoliVredenburg
Rutger Groot Wassink, Suzanne Kröger en Jason Hickel in TivoliVredenburg
Winne van Woerden, Rutger Groot Wassink, Suzanne Kröger en Jason Hickel in TivoliVredenburg

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.