Op 22 april, na afloop van de Gaialezing door Kate Raworth, maakte juryvoorzitter Daan Roovers de winnaar van de Gaia-essaywedstrijd 2023 bekend: Jolijn Hooghwinkel. In haar essay Vergeet grote bedrijven, geef ruimte aan het experiment neemt zij de lezer mee naar de democratische, duurzame en rechtvaardige economie van de toekomst.

Lees hieronder het winnende essay en de bijdragen die een eervolle vermelding kregen van de jury. Lees je ze liever op papier? Bestel dan de Gaia-essaybundel De ideale donut.

Daan Roovers overhandigt de Gaia-essayprijs aan Jolijn Hooghwinkel
Daan Roovers overhandigt de Gaia-essayprijs 2023 aan Jolijn Hooghwinkel. Foto: Noes Petiet.

De jury van de essaywedstrijd bestond, naast Daan Roovers, uit Bram van Ojik, Suzanne Kröger, Koen Bruning, Annie Berendsen, Koen Donatz en Hans Rodenburg.

Winnaars Gaia-essaywedstrijd 2022

Met de eerste Gaia-essaywedstrijd zocht Wetenschappelijk Bureau GroenLinks antwoord op de vraag: hoe komen we voorbij het kapitalisme? Lees hieronder de beste essays van 2022.

Prijswinnaars Gaia-essaywedstrijd 2022
De prijswinnaars van de Gaia-essaywedstrijd 2022: Stan van Schadewijk, Seppe De Meulder en Sara Van Rompaey. Foto: Noes Petiet.

De kwantiteit en kwaliteit van de 111 inzendingen laat niet alleen zien hoeveel denkkracht en verbeelding aanwezig is in onze linkse beweging, maar ook hoeveel behoefte er is om zelf bij te dragen aan een mooiere wereld, aldus juryvoorzitter Bram van Ojik. Op 9 juni 2022, na afloop van de Gaialezing door David Van Reybrouck, reikte Van Ojik de prijzen van de essaywedstrijd uit. De Jongerenprijs ging naar Stan van Schadewijk, voor zijn essay Een empathisch antidotum. De Grote Prijs viel toe aan Sara Van Rompaey en Seppe De Meulder, voor hun essay Wat de groene beweging nodig heeft is niet meer denkkracht, maar meer daadkracht.

De jury van de Gaia-essaywedstrijd 2022 bestond, naast Bram van Ojik, uit Joke Hermsen, Senna Maatoug, Hans Rodenburg, IJsbrand Wildeman en Mary Kachavos.