Recensie: De onbewoonbare aarde. David Wallace-Wells
De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells trok meteen mijn aandacht. Al bladerend zag ik beschrijvingen van het complexe klimaatsysteem, de vele gevolgen van klimaatverandering en hoe verschillend daarmee wordt omgegaan door politici, burgers en wetenschappers. Het dankwoord geeft aan dat vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers advies gegeven hebben bij het schrijven van het boek. Het gaf de indruk van een urgent boek dat de effecten van klimaatverandering feitelijk beschrijft en ook een goed handelingsperspectief verschaft.
Zelf doe ik al bijna dertig jaar onderzoek naar de oorzaken, gevolgen en oplossingen van klimaatverandering. Als auteur van het klimaatpanel IPCC heb ik mede getracht de vraag ‘wat is gevaarlijke klimaatverandering’ te beantwoorden. Deze analyse heeft politici geholpen om het klimaatdoel van Parijs, een wereldwijde opwarming van minder dan 2oC, te definiëren. Het IPCC heeft in zijn laatste rapport duidelijk gemaakt dat de gevolgen bij een mondiale opwarming van 1.5oC beduidend minder zijn dan bij 2oC en dat boven 2oC schade en aanpassingskosten exorbitant stijgen. Het rapport laat ook zien dat zowel het 1.5oC- als het 2oC-doel technisch en economisch nog steeds haalbaar is. Klimaatverandering kan door snelle en verregaande uitstootvermindering dus opgelost worden, net als zure regen of het ozongat.
Helaas kom ik na lezing van De onbewoonbare aarde van een koude kermis thuis. De pakkende eerste zin ‘Het is erger dan je denkt, veel erger’ zet de toon. Het boek is alarmistisch en biedt helaas nauwelijks handelingsperspectief. In de ogen van Wallace-Wells zijn veel recente catastrofale gebeurtenissen het gevolg van klimaatverandering. Dit strookt niet met gangbare wetenschappelijke inzichten. Een enkele storm, overstroming, misoogst of bosbrand kan nooit louter worden verklaard door de waargenomen mondiale of regionale klimaatverandering.