Redactioneel

Op het moment dat deze Helling verschijnt, hebben we alweer een paar weken kunnen proeven van ons leven voor ‘corona’. Hervatting van dat leven - weliswaar in aangepaste vorm - betekent ook dat er weer ruimte komt voor gesprekken over andere onderwerpen. We leven niet meer van persconferentie naar persconferentie, de krant opent weer eens met ander nieuws dan corona.  Met het virus (tijdelijk?) onder controle lonkt een relatief zorgeloze zomer - in eigen land of zelfs tuin, maar toch.

Als Helling-redactie vermoedden we dan ook dat u eind juni weer behoefte zou hebben aan leesvoer dat niet alleen over corona gaat. Daarom vindt u in deze editie onder meer enkele stevige stukken over een rechtvaardig arbeidsmigratiebeleid, een vraagstuk dat niet aan urgentie heeft ingeboet.

  “ Al in de eerste week dat de scholen weer opengingen, sprak ik twee ouders die vanwege de crisis hun baan waren verloren ”

  Maar het groene en linkse denken ontkomt natuurlijk niet aan de coronacrisis. Het virus maakt gelukkig steeds minder directe slachtoffers in de vorm van ernstig zieken of doden. Maar het aantal slachtoffers van de economische crisis is nog bij lange na niet over de piek heen. Al in de eerste week dat de scholen weer opengingen, sprak ik twee ouders die vanwege de crisis hun baan waren verloren.

  Iedereen kent wel iemand – als u het al niet zelf bent – die door de recessie wordt geraakt. Komende tijd wordt belangrijk voor een partij als GroenLinks, die al zo lang pleit voor een eerlijkere en duurzame samenleving. Zou daar nu ‘momentum’ voor zijn?

  Ter inspiratie schreef hoogleraar economie Irene van Staveren een boeiend artikel over hoe de post-corona economie eruit zou kunnen zien zonder kapitalisme, en welke lessen we daarvoor kunnen trekken uit het werk van Karl Marx en Adam Smith. Rabobank-econoom Wim Boonstra betoogt waarom het aanzetten van de geldpers door de Europese Centrale Bank te rechtvaardigen is voor het bestrijden van de coronacrisis, maar ook om de klimaatcrisis aan te pakken.

  Of u nu corona-moe bent of juist niet: deze Helling biedt voor ieder van u voldoende te lezen op uw vakantiebestemming, waar deze ook mag zijn. 

  Suzanne van den Eynden
  Hoofdredacteur