Nieuwe Helling verschenen

Er wordt veel over Europa gesproken, deze dagen. Meestal in termen van crises, banken en politieke instituties. Maar Europa roept veel meer op: oude Griekse mythes, prachtige pleinen en kathedralen, vakantieliefdes, volksverhuizingen, oorlog en revolutie. Ergens tussen de herinneringen en de hoop voor de toekomst, bevindt zich de ziel van Europa. Die ziel zou tot uiting moeten komen in het politiek-economische project, maar er lijkt eerder sprake van een kloof tussen beide.

Het huidige politieke Europa staat hoe dan ook op een kruispunt. Het gevaar dat het na de Tweede Wereldoorlog begonnen project een historische curiositeit wordt, is niet denkbeeldig. Het is tijd voor een bredere blik op Europa. Het is tijd voor een poging om het Europa van de ziel te verzoenen met het politieke Europa. Die poging doen we in dit zomernummer van de Helling.

Met o.a.: Daniel Cohn-Bendit, co-president van de Groene Coalitie in het Europees Parlement, over Socrates; Dick Pels, directeur bureau de Helling, over Europa als verbond tegen de angst; Kristóf Szombati, Hongaars publicist, over het Midden-Europese euroscepticisme, Benoît Lechat, hoofdredacteur Green European Journal, over het meertalige Europa, Rens van Tilburg, onderzoeker, over de zielloze munt en Cas Smithuijsen, directeur Boekmanstichting, over eurofonie.

Verder: korte bijdragen uit Zwitserland, Tsjechië, Griekenland, Noorwegen, Nederland en Duitsland over de ziel van Europa en beeldbijdragen van de kunstenaars Hristina Tasheva (omslag), Esther Kokmeijer, Tjerk Ridder, Bruno van Elshout en Jonmar van Vlijmen.

Hier meer over dit nummer.