De komende maanden werken de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en de PvdA samen aan een project over werkgelegenheid in de groene industriële transitie. We onderzoeken wat de wensen, mogelijkheden, dromen en zorgen zijn van werknemers in de zware industrie. Wat is hun perspectief en hoe zorgen we ervoor dat de energietransitie wordt gezien als een transitie die van en voor hen is?

Dit doen we door door de mensen om wie het gaat aan het woord te laten. We gaan met werknemers, vakbonden, onderzoekers en de milieubeweging in gesprek over de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie en van lineair naar circulair grondstoffengebruik. We focussen op de zware industrie in drie regio’s: rondom IJmuiden, Pernis en Terneuzen. Ook doen we onderzoek naar Europese regio’s die een vergelijkbare transitie doormaken: wat kunnen we daarvan leren?

We brengen verslag uit in de vorm van artikelen, interviews, podcasts en rapportages over werkbezoeken, hier en op de website van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.

Noortje Thijssen en Ferd Crone houden de Koos Vorrinklezing
Noortje Thijssen en Ferd Crone tijdens de Koos Vorrinklezing op 1 mei 2022

Op 1 mei spraken Ferd Crone (voorzitter curatorium Wiardi Beckman Stichting) en Noortje Thijssen (directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks) over de positie van werknemers in de groene industriële transitie tijdens de Koos Vorrinklezing.

In september organiseren we een gezamenlijke bijeenkomst over de resultaten van het project.

Onze tijdschriften, de Helling en Socialisme & Democratie, zullen in het najaar dossiers publiceren over dit thema.

Betrokken bij dit project zijn onder meer Joris Thijssen (Tweede Kamerlid PvdA), Ferd Crone (Eerste Kamerlid PvdA), Kauthar Bouchallikht (Tweede Kamerlid GroenLinks), Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks) en Mohammed Chahim (Europarlementariër PvdA). De projectleiders zijn Meike Vedder (GroenLinks) en Sjoerd Brouns (Wiardi Beckman Stichting).

Dit project maakt deel uit van het meerjarig onderzoek van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks naar groene industriepolitiek.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het project? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact op met projectleider Meike Vedder: mvedder@groenlinks.nl