Groene Gasten #32 - Kim van Sparrentak over kunstmatige intelligentie

? Podcast Groene Gasten #32

Het gevaar is niet zozeer dat kunstmatige intelligentie een robot maakt die de wereld overneemt à la de Terminator, maar veeleer dat mensen door kunstmatige intelligentie als robots worden behandeld, vindt Van Sparrentak. En dat speelt niet alleen op de werkvloer. Daarom is het hoog tijd dat er regels komen. Het ziet ernaar uit dat het Europees Parlement en de Raad van Ministers binnen zes maanden overeenstemming zullen bereiken over een Europese Artificial Intelligence Act.

Wat gaat die wet veranderen? Het draait om transparantie, verantwoording en waarborgen voor mensenrechten, legt Van Sparrentak uit. “Mensen mogen nooit met lege handen komen staan tegenover computer says no.” Zij vertelt ook hoe Big Tech in Brussel lobbyt tegen strenge regels voor kunstmatige intelligentie, maar zichzelf in de voeten heeft geschoten door ChatGPT en Dall-E te lanceren.

Waarom is kunstmatige intelligentie wél nuttig voor een duurzaam energiesysteem? En welke tips heeft Kim van Sparrentak voor lokale politici die greep willen krijgen op digitalisering? Je hoort het in deze podcast.

Wil je meer weten over de aanpak van de gemeente Amsterdam, die een voorbeeld is geweest voor de Europese AI Act? Bekijk het algoritmeregister en het sensorenregister van Amsterdam.

Wil je vriend van ons worden en meer podcasts mogelijk maken?
Volg dan deze link: wbgl.nl/word-vriend

Credits

Presentatie: Noortje Thijssen & Sanne van Keulen

Productie: Shara Gaffaf

Muziek: Prickly Pear van Portico Quartet

Artwork: Gitta de Zwart

Reactie toevoegen