Een vrouw van nait soez'n moar doun – niet zeuren maar doen. Dat is Melissa Kashiku van Hoorn, gedeputeerde voor energie, klimaat en water in de provincie Groningen. Onder haar leiding ontwikkelt Groningen zich tot dé groene energieprovincie van Nederland. Als vrouwelijke bestuurder van kleur is ze een rolmodel voor anderen, zo beseft ze.
Voor de podcast Besturen met idealen voerde GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet een gevarieerd gesprek met Melissa: over het Groningse slavernijverleden, de aardbevingen van nu en de groene waterstofketen van de toekomst. Op deze pagina’s delen we enkele fragmenten uit het gesprek.
Wie ben jij?
“Ik ben in België geboren, uit een Congolese vader en een Nederlandse moeder, maar in en rond de stad Groningen opgegroeid. Als kind hield ik al van de natuur. Tegelijk maakte ik me er zorgen over. Op mijn vijftiende wist ik al: ik ga milieukunde studeren. Dat heb ik gedaan in Wageningen, waar ik me toelegde op het effect van giftige stoffen op het waterleven. Daarna heb ik als specialist waterkwaliteit gewerkt, vervolgens als leidinggevende bij een waterschap. Maar op een gegeven moment besefte ik dat er meer moet gebeuren dan kennis verzamelen. Dat heeft me ertoe gebracht in de politiek te stappen.”
Hoe was het om als kind van gemengde afkomst op te groeien in Groningen?
“In de dorpen waar ik gewoond heb, was ik een opvallende verschijning. Dat was niet altijd leuk. Kinderen zeggen het gewoon als je er anders uitziet. Toen ik me bewust werd van mijn getinte huid, ging ik wel nadenken over mijn identiteit, de vraag wie ik was en waar ik vandaan kwam. In de stad Groningen viel ik dan weer minder op, want daar wonen veel verschillende soorten mensen.”