De campagne #DecolonizeKULeuven pakte deze uitdaging op aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) – de oudste universiteit van België. De campagne wordt geleid door Undivided, een door studenten geleide organisatie die zich richt op gender, dekolonisatie, anti-validisme en ondersteuning van LHBTIQ+-studenten.

Samen met andere relatief nieuwe Afrikaanse studentenverenigingen aan de Belgische universiteiten, pleit Undivided voor de afrekening met het koloniale verleden van de academische wereld. Het manifest #DecolonizeKULeuven, dat in 2021 werd gelanceerd, bevat een stappenplan om de universiteit te dekoloniseren. De tien eisen hebben betrekking op kwesties als het eurocentrisme in de curricula en de precaire positie van schoonmakers en ander universitair ondersteunend personeel.

Decolonize-KU-Leuven
#DecolonizeKULeuven

Sinds de oprichting in 2018 heeft de groep lezingen, paneldiscussies, documentairescreenings en protesten georganiseerd. Het platform pleit ook voor het welzijn van LHBTQI+-studenten van kleur. Binnen onze genderrechtvaardigheidsagenda zorgen we ervoor dat de universiteit reageert op gevallen van homofobie of transfobie en pleiten we voor een raciale rechtvaardigheidsbenadering van het universitaire gendergelijkheidsbeleid. In 2019 was slechts 30 procent van de professoren van de KU Leuven vrouw.

Hoewel de universiteit geen gegevens verzamelt over de etniciteit en raciale afkomst van haar personeel, is het voor ons als studenten duidelijk dat dit bijna uitsluitend witte vrouwen zijn. Undivided vindt dat de universiteit ook meer vrouwen met een lagere sociaaleconomische achtergrond en verschillende etniciteiten nodig heeft.

“ Uiteindelijk verwierp de universiteit onze kritiek ”

Onze ervaring met organiseren als studenten begon positief. Van 2018 tot de zomer van 2021 financierde de universiteit Undivided, omdat die ons werk van vitaal belang vond. We werden uitgenodigd om deel te nemen aan de Diversiteitsraad van de KU Leuven, een kans om onze kritiek te laten horen en het langetermijnbeleid van de raad te beïnvloeden. Maar uiteindelijk verwierp de universiteit onze kritiek en aanpak, waarin dekolonialiteit en intersectionaliteit centraal stonden. De rector van de universiteit trok niet alleen de financiering in, maar bestempelde Undivided ook als ‘woke’ en indicatief voor een ‘cancelcultuur’ die ‘de academische vrijheid van denken bedreigt’.

Deze tegenwerking dreigt de vertegenwoordiging van studenten uit minderheidsgemeenschappen, die lange tijd aan de universiteit ontbrak, in de kiem te smoren. Ondanks het verzet blijft Undivided de eis van dekolonisatie en intersectionaliteit aan de KU Leuven voorleggen. We streven naar een academische wereld die haar schijn van neutraliteit aflegt en het Westen als enig uitgangspunt voor kennis verwerpt.