De aanbevelingen zijn het resultaat van twee levendige plenaire debatten en vier workshops tijdens de drukbezochte conferentie ‘Biomassa: voedsel, grondstof of brandstof?’ in Utrecht. De meningen botsten vooral over het gebruik van biomassa voor de opwekking van energie, bijvoorbeeld in biomassacentrales. Hoewel niet alle tegenstellingen overbrugd werden, lukte het om tot een serie aanbevelingen te komen die brede steun genoten onder de 150 deelnemers.
Aanbevelingen
Algemeen
1. De schaarste aan biomassa en de risico’s van grootschalige biomassateelt voor de biodiversiteit onderstrepen de urgentie van besparen op energie en materialen.
2. De schaarste aan land voor de duurzame teelt van voedsel en andere vormen van biomassa vraagt om een forse beperking van de veestapel en daarmee de vleesconsumptie.
3. Redeneer terug vanuit een eindbeeld voor 2050 bij het maken van keuzes rond biomassa: welke toepassingen passen in een klimaatneutrale en circulaire economie?
4. Probeer het duurzaamheidskader voor biomassa, dat is aangekondigd in het ontwerp-Klimaatakkoord, te beïnvloeden: er dienen duurzaamheidscriteria te komen voor alle biomassastromen, de huidige duurzaamheidscriteria voor vaste biomassa moeten worden aangescherpt, cascadering moet worden gewaarborgd en de handhaving moet worden verzekerd. Alleen biomassa die voldoet aan het duurzaamheidskader mag in aanmerking komen voor subsidies.
5. Er mogen, met uitzondering van dunningshout, geen hele bomen in de ketel van biomassacentrales belanden.
6. Bij het gebruik van biomassa dient de nutriëntenkringloop te worden gesloten.
7. Maak milieu-impactberekeningen (levenscyclusanalyses) meer circulair. Denk in ketens en betrek daarbij ook de bodem(kwaliteit).
8. Nederland moet meer publieke middelen in de klimaat- en energietransitie investeren.