Daar zijn in de praktijk gewoon oplossingen voor. In wijken waar all-electric een betere oplossing is dan een warmtenet, moet men zich niet laten weerhouden door de huidige, overwegend grijze energiemix. Die mix gaat veranderen. (Groene stroom kan in 2025 al ongeveer de helft uitmaken van de totale Nederlandse stroomproductie en in 2030 zelfs twee-derde, volgens de Nationale Energieverkenning.) Blijf bij je idealen, aldus Groen.
Laura Bromet, GroenLinks-wethouder in Waterland, heeft een praktische raadgeving: probeer grondwerkzaamheden te combineren. Wanneer een warmtenet aangelegd of een gasnet weggehaald moet worden, bekijk dan of er tegelijkertijd onderhoud aan het riool of aan de telecomkabels kan plaatsvinden. Mensen houden nou eenmaal niet van opengebroken straten en het is belangrijk om bewoners mee te krijgen voor verduurzamingsmaatregelen.
Kansen
De aanwezigen zien de energietransitie niet slechts als een opgave, zo is aan het eind van de conferentie duidelijk, maar richten zich ook op de kansen die zij biedt. Kansen om onze energievoorziening niet alleen duurzamer te maken, maar ook socialer. Zo is het isoleren van woningen noodzakelijk voor de transitie, maar tevens gunstig voor het wooncomfort en de portemonnee van bewoners.
De overgang naar duurzame energie biedt mogelijkheden om een belangrijk deel van onze energieproductie te ontfutselen aan grote energieconcerns en in handen te leggen van burgers, al dan niet verenigd in coöperaties, en om bewoners te laten meebeslissen over hun toekomstige energievoorziening. Een energietransitie die bewoners niet tot last is, maar die hun juist iets waardevols oplevert, dat is duurzaam en sociaal, dat is GroenLinks ten voeten uit.