Of het nu het basisinkomen of gemeentelijke wietteelt betreft, 'keine Experimente' is politiek gezien vaak het devies voor sociaal beleid. Maar voor kunstenaars ligt dat meestal andersom; zij zijn zich ervan bewust dat er durf en verbeeldingskracht nodig is om de wereld te verbeteren. In Utrecht vindt dit en volgend jaar het project Hacking Habitat: Art of Control plaats. Deze internationale manifestatie analyseert de toenemende greep van technologie op ons leven en onderzoekt alternatieven voor systemen als de financiële sector.

De aftrap van de manifestatie werd begin april verricht door de sociologe Saskia Sassen met de lezing  “How to be Seen: Het college over de afgeschreven mens". Sassen stelt dat de nadruk op crisis en ongelijkheid ontoereikend is om de huidige ontwrichting van het systeem te kunnen begrijpen. Door oorlog, vervuiling en ongelijkheid verdwijnen steeds meer groepen mensen en natuurgebieden van de radar omdat ze overbodig zijn geworden in de mondiale economie. 

Ze worden onzichtbaar door economic cleansing,sprinkhanengedrag waarbij het financiële potentieel van mens en natuur ten koste van alles uitgebuit wordt. In de nieuwe Helling, die eind juni van de pers rolt en “Kunst en Politiek” als thema heeft, staat een interview met Sassen over de gevolgen van deze onzichtbaarheid en de mogelijkheden tot verandering. Daarnaast bevat het nummer onder meer bijdragen van schrijver Bart Top, curator Florian Malzacher, de Syrische dichter Ghayat Almadhoun en een interview met Ine Gevers, initiator van Hacking Habitat. 

Andere onderwerpen van deze manifestatie zijn de toenemende macht van de financiële sector en de toepassing van algoritmes op de informatievoorziening. De tweede thema-avond vindt plaats op donderdag 11 juni en heet How to fight Debt. Allereerst zal vermaard econoom Tomáš Sedláček in een videoboodschap zijn licht laten schijnen over zijn vakgebied. Volgens de voormalig adviseur van Václav Havel is de economie allesbehalve een objectieve wetenschap, en is de impliciete ethiek die ten grondslag ligt aan beleid in hoge mate cultureel bepaald. Aansluitend zullen journalist en pleitbezorger van het basisinkomen Rutger Bregman en Eric Smit, oprichter van Follow the Money, met elkaar in debat gaan over de vraag wat het antwoord kan zijn op het groeiende probleem van schuld. 

De derde en vierde bijeenkomst zullen over respectievelijk grenzen en bureaucratie gaan. Na deze avonden, zal de manifestatie in 2016 afgesloten worden met een tentoonstelling in de voormalige Koepelgevangenis Wolvenplein te Utrecht.

Meer informatie over Hacking Habitat is te vinden op de website van het project. Het zomernummer van De Helling komt eind juni uit, klik hier voor meer informatie.