Sanders hield een toespraak over het breken van de macht van oligarchen, de strijd tegen ongelijkheid, de aanpak van de klimaatcrisis en het tegengaan van extremisme. Hij wisselde van gedachten met GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans en beantwoordde vragen van Faiza Oulahsen (Greenpeace), Berkan Kartal (FNV) en mensen in de zaal. Dat leverde tal van gedenkwaardige uitspraken op.

Bernie Sanders: "We gaan in de richting van een oligarchie. Nooit eerder in de menselijke geschiedenis bezaten zo weinig mensen zo veel vermogen en macht. Als we het lef niet hebben om ons te verzetten tegen de machtige 1 procent die rijker en rijker wordt, om een economie eisen die voor ons allemaal werkt en niet slechts voor enkelen, dan maak ik me ernstige zorgen over de toekomst van de democratie - niet alleen in mijn eigen land, maar in landen over de hele wereld."

Frans Timmermans: "We moeten de woede van mensen mobiliseren voor een positieve agenda. We moeten hen ervan overtuigen dat we ongelijkheid en de klimaatcrisis kunnen aanpakken, dat we er sterker uit kunnen komen. Woedend zijn is goed als je het vertaalt in positieve actie. Het haalt je naar beneden als je er cynisch van wordt, als je andere mensen gaat haten, als je op zoek gaat naar zondebokken. Dat is wat radicaal rechts doet, in de Verenigde Staten en in heel Europa. Daar moeten we ons tegen verzetten. Dat kan alleen door een eerlijker samenleving realiseren, waar mensen die het zich kunnen veroorloven meer bijdragen en arme mensen meer steun krijgen."

Je kunt de hele avond terugkijken in onderstaande video.

Video speelt af via YouTube Afspelen op YouTube
Letters die het woord 'nieuwsbrief' vormen

Blijf op de hoogte 📬

Ontvang de nieuwste artikelen, podcasts en video's van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks in je mailbox. Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.