Podcast 'Besturen met idealen' met Geert Gabriëls

? Podcast Besturen met idealen #5

De regering draalt bij de aanpak van de stikstofcrisis, maar Geert Gabriëls pakt door. In zijn provincie, Limburg, kocht hij evenveel veehouders uit als alle andere provincies samen. Zijn geheim? Kennis van zaken, politiek gevoel, overtuigingskracht plus een groot hart voor natuur én boeren.

Het baart Geert zorgen hoe de mens zich boven de natuur plaatst. We zijn immers afhankelijk van de natuur. Daarom kwijt hij zich energiek van zijn taak om de Limburgse natuur te beschermen. De tienduizenden vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van het landschap en de instandhouding van bedreigde soorten kunnen op zijn steun rekenen. De natuur geeft hem veel energie: “Als ik ’s nachts mee mag doen aan een zenderonderzoek van de Zoogdierenvereniging in een hellingbos en ik zie de eikelmuis – de meest bedreigde knaagdiersoort van Nederland – dan kan ik er weer drie jaar tegenaan."

GroenLinks is niet alleen de partij van de natuur, maar ook de partij van de landbouw, volgens Geert. Hij pleit ervoor dat boeren een betere prijs krijgen voor hun producten; dan kunnen zij met minder dieren hetzelfde inkomen uit de markt halen. Het verliesgevende vliegveld Maastricht Aachen Airport zou hij het liefst sluiten, zodat de provincie geld vrijspeelt om boeren ruimhartig te belonen voor natuur- en landschapsbeheer. “Die GroenLinkser heeft best wel goede ideeën voor onze sector”, hoort hij boeren vaak zeggen.

Geert is een geboren en getogen Limburger, maar zijn gedachten zijn dezer dagen ook vaak bij Oekraïne. Daar hielp hij de lokale democratie op te bouwen die nu door Poetins oorlog dreigt te worden vernietigd. “Deze oorlog is ook een gevecht om waarden. De Oekraïners willen niet terug naar de tijd dat alles van bovenaf werd opgelegd. Er is een enorme wil om zelfstandig te zijn, om democratische vrijheden na te streven en om corruptie tegen te gaan.”

Beluister deze aflevering van Besturen met idealen via je favoriete podcast-app of via onderstaande link (en vergeet niet je te abonneren!). 

Wil je vriend van ons worden en meer podcasts mogelijk maken?
Volg dan deze link: wbgl.nl/word-vriend

Reactie toevoegen