Daarover praten we in deze laatste aflevering van Groene Gasten met duurzaamheidsonderzoeker Gaya Herrington en met Roderick Kefferpütz, expert op het gebied van groene industriepolitiek en de rol van de Europese Unie in de wereldpolitiek bij de Duitse Heinrich-Böll-Stiftung.
🎙️ Podcast Groene Gasten #36
Steeds meer wetenschappers betwijfelen of voortgaande economische groei wel te verenigen is met een leefbare planeet. Maar wat betekent het loslaten van economische groei voor de verhoudingen op het wereldtoneel? Kan een Europese Unie die als eerste stopt met het najagen van een steeds hoger bbp nog steeds een wereldspeler zijn? Of betekent het terugschroeven van economische groei automatisch ook het terugschroeven van onze invloed?
Deze aflevering sluit aan op de nieuwe publicatie Postgroei en Geopolitiek van onze collega Richard Wouters, in opdracht van de Green European Foundation. Je kunt dit rapport gratis downloaden.
In ons tijdschrift de Helling is een uitgebreid interview met Gaya verschenen over deze thematiek.
Kijk op YouTube naar het webinar waar Roderick een van de sprekers was.
De in de podcast genoemde notitie van de Heinrich-Böll-Stiftung EU over Trump en Europa is inmiddels te downloaden.
Wil je vriend van ons worden en meer podcasts mogelijk maken?
Volg dan deze link: wbgl.nl/word-vriend
Credits
Presentatie: Noortje Thijssen en Hans Rodenburg
Muziek: Prickly Pear van Portico Quartet
Artwork: Gitta de Zwart
Reacties
18 oktober 24
Yves
Muziek
Midnight Oil heeft altijd politieke progressieve muziek gemaakt. Het eerste nummer dat ik hoorde (zonder de artiest te weten) was ‘Beds Are Burning’ een nummer over het leed van Aboriginals in Australië. Het is dan ook een Aussie band.
Maar het album dat ik aanraad is RESIST dat heel recent is (2021 of zo iets). Het kaart onder andere klimaat aan. Zeker het luisteren waard.
Voor nog meer recente klimaatliedjes kunnen jullie ook ‘The Environmental Music Prize’ bekijken.
Bedankt voor de leuke podcast!